kawa ziarnista arabica do ekspresu

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli dobra kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

dobra kawa
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma gruntownie różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie analogiczne, to jednak się różnią.
Arabica afrykańska
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomal przez cały rok i lubi ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją scalać z aromatami, w następstwie tego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać gruntownie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.