kuchnia włoska w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne dania włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. jedzonko Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też risotto, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film