Trattoria Kraków

Pragniesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli dobrze zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

włoskie specjały Kraków

   

Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Oczywiście, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym cechuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w największym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest potrzebne prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ulubione dodatki, chociaż wolno trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najodpowiedniej też gotową pizzę podać typowo po włosku – innymi słowy przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.