Arkana kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne obyczaje, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno również te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, iż najistotniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest rozkoszna i sycąca.