Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino niemieckie
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, iż nie jest to sztywna norma. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.